Dnia 7 czerwca 2019r. w klasie 3b odbyło się podsumowanie ósmej edycji projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” Fundacji Banku Ochrony Środowiska, którego patronatem jest małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser – Duda.
Wśród zaproszonych gości byli: pani dyrektor, rodzice, studentka AP w Słupsku. Podczas zajęć wykorzystana została jedna nowoczesnych metod pracy dziećmi- program classflow. Obejrzeliśmy film z Pascalem Brodnickim, który w ciekawy sposób zachęcał dzieci do zdrowego trybu życia. Rozwiązywaliśmy zagadki, krzyżówki oraz pracując w grupie wykonywaliśmy piramidę zdrowia. W czasie przerwy dzieci oraz zaproszeni goście włączyli się do najważniejszego element piramidy zdrowia, czyli aktywności ruchowej, a była to ZUMBA!
Następnie przeszliśmy do sali ,,Kuchcikowo’’, gdzie trzecioklasiści podzieleni na grupy wspólnie z gośćmi wykonywali owocowe koktajle, sałatki oraz zdrowe kanapki.
Wszyscy spisali się wspaniale, a przygotowane potrawy smakowały wyśmienicie!
Główny cel projektu jaki było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych został osiągnięty.
Wśród zaproszonych gości byli: pani dyrektor, rodzice, studentka AP w Słupsku. Podczas zajęć wykorzystana została jedna nowoczesnych metod pracy dziećmi- program classflow. Obejrzeliśmy film z Pascalem Brodnickim, który w ciekawy sposób zachęcał dzieci do zdrowego trybu życia. Rozwiązywaliśmy zagadki, krzyżówki oraz pracując w grupie wykonywaliśmy piramidę zdrowia. W czasie przerwy dzieci oraz zaproszeni goście włączyli się do najważniejszego element piramidy zdrowia, czyli aktywności ruchowej, a była to ZUMBA!
Następnie przeszliśmy do sali ,,Kuchcikowo’’, gdzie trzecioklasiści podzieleni na grupy wspólnie z gośćmi wykonywali owocowe koktajle, sałatki oraz zdrowe kanapki.
Wszyscy spisali się wspaniale, a przygotowane potrawy smakowały wyśmienicie!
Główny cel projektu jaki było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych został osiągnięty.
K.Formella-Mielewczyk